Ook als je twijfelt, 24/7 gratis bereikbaar 0800 – 2000

Hulp en advies bij geweld

Maak je je zorgen over mishandeling, misbruik of verwaarlozing bij jezelf of bij anderen? Dan kun je met ons bellen, mailen of chatten voor advies.

Wij zijn er voor hulp en advies bij geweld

Veilig Thuis Utrecht zet zich in voor een plek die geborgen en vertrouwd zou moeten zijn. Je kunt met ons bellen, mailen of chatten voor hulp en advies bij geweld. Bellen is gratis en als je wilt kun je dit anoniem doen. Je hoeft dus niet je naam te noemen als je dat niet wilt.

Met een medewerker praat je over de situatie. Je krijgt dan advies over wat je misschien zelf kunt doen. Ook legt de medewerker uit wat Veilig Thuis Utrecht voor je kan betekenen. Je kunt het bij een advies laten, of je kunt een officiële melding maken van jouw vermoedens. Ook een melding kun je anoniem doen.

 

Ik twijfel om te bellen

Het klinkt makkelijker dan het is: als je mishandeling, misbruik of verwaarlozing vermoedt, dan moet je de politie of Veilig Thuis Utrecht bellen. Maar wat nou als jouw twijfels ervoor zorgen dat een kind (onterecht) uit huis wordt geplaatst? Of dat iemand ten onrechte wordt beschuldigd van het plegen van geweld?

De twee belangrijkste drempels om actie te ondernemen, zijn gevoelens van onzekerheid en angst.

Angst voor de gevolgen van het ingrijpen en voor de gevolgen voor de pleger.

Onzekerheid (heb ik het wel goed gezien, wordt het wel beter als ik wat doe) is een andere belangrijke barrière die het handelen in de weg staat. Vaak weet je ook niet wat je kan doen en je kent de instanties die kunnen helpen vaak niet of misschien vertrouw je deze instanties niet.

Toch adviseren we jou om contact met ons op te nemen als je twijfelt en je ergens geen goed gevoel over hebt. We komen echt niet direct met toeters en bellen bij iemand de straat in rijden. Als er sprake is van een ernstige situatie, zullen we wel proberen iemand te overtuigen om een melding te maken. Anders kunnen we altijd advies geven. Ook als je twijfelt, bel. We hebben liever dat je te vaak belt, dan te weinig.

Als je belt dan zien wij dat niet als een beschuldiging, maar als een uiting van je zorgen. Kindermishandeling, huiselijk geweld en ouderenmishandeling gebeurt zelden uit kwade wil, maar bijna altijd uit onmacht omdat iemand de situatie niet aan kan. Je kunt bij ons ook terecht als je vermoedens hebt van mensenhandel.

 

Moet ik melden?

Voor professionals geldt de meldcode Huiselijk Geweld, Kindermishandeling en Ouderenmishandeling. De stappen die je doorloopt helpen je als professional om goed te reageren bij vermoedens en signalen van geweld of misbruik. In stap 5 wordt duidelijk of melden nodig is. Melden is altijd noodzakelijk als er sprake is van acute of structurele onveiligheid. Dit geldt óók als hulpverlening mogelijk is.

Werk je niet als professional maar ben je een buurman of buurvrouw, een goede vriend of een andere bekende? En maak je je zorgen om iemand? Dan hoef je je niet af te vragen of je een melding moet maken. Neem contact met ons op voor advies. Hoe klein of groot je zorgen ook zijn. Wij denken met je mee. Als er sprake is van een ernstige situatie en je voelt er niet veel voor om een melding te maken, dan zullen we wel proberen jou hiervan te overtuigen. Als jij daar toestemming voor geeft, zetten we jouw hulpvraag dan om in een melding en zullen wij naar je gegevens vragen.

Wil jij geen melding maken, dan kunnen wij als er ernstige zorgen zijn, beslissen om dat zelf te doen. Dat kan alleen als we over meer zorgelijke informatie beschikken. We doen dat pas als het echt noodzakelijk is, de informatie niet herleidbaar is naar jou en het geen gevaar oplevert voor jou oplevert.

Vindt de mishandeling op het moment zelf plaats, dan is het advies om 112 te bellen. Ook de politie zal dan een melding maken bij Veilig Thuis Utrecht, zodat alle meldingen op hetzelfde punt terechtkomen. Misschien heeft iemand anders ook al eens gebeld over hetzelfde gezin of persoon.

Wat kan ik zelf doen?

Huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling komen vaak voor, op alle leeftijden en in alle culturen. Dat geldt ook voor mensenhandel. Het zijn zelfs de meest voorkomende vormen van geweld. Als je je zorgen maakt om de veiligheid van een kind, een volwassene of een oudere in jouw omgeving is het belangrijk dat er hulp komt, want het geweld stopt niet vanzelf. Dat geldt natuurlijk ook als dit met jouzelf gebeurt. Dit kun je doen.

  • Praat er over met iemand die je vertrouwt

    Samen kun je bespreken wat je het beste kunt doen. Bij Over verwaarlozing en geweld is veel informatie te vinden over verschillende vormen van mishandeling en verwaarlozing. Dit kan je helpen om je zorgen te beoordelen.

  • Praat met de personen om wie het gaat

    Praten met personen over wie je je zorgen maakt is een grote stap. Je weet meestal niet precies wat er aan de hand is. En je wilt de ander niet kwetsen. Daarnaast kan een slachtoffer of pleger van geweld zich schamen en dit verborgen willen houden. Het kan ook voorkomen dat jouw zorgen niet kloppen. Toch is het goed om daar achter te komen. Als er wel sprake is van geweld, kun je samen bespreken hoe je hier iets aan kunt doen. Wil je tips om het gesprek aan te gaan? Dan mag je altijd contact met ons opnemen.

  • Neem contact op met Veilig Thuis Utrecht

    Je kunt bellen, mailen of chatten voor advies en ondersteuning. Voor jezelf of voor een ander. Als je belt, krijg je een medewerker aan de lijn die goed naar jouw verhaal luistert en samen met jou kijkt wat er aan de hand is en welke hulp nodig is. Als je dat wilt kun je ook anoniem blijven.

  • Herken vormen van geweld

    Lees op onze pagina over Over verwaarlozing en geweld waarbij we jou kunnen helpen.

Sluit website meteen