Ik twijfel om te bellen
Het klinkt makkelijker dan het is: als je mishandeling, misbruik of verwaarlozing vermoedt, dan moet je de politie of Veilig Thuis Utrecht bellen. Maar wat nou als jouw twijfels ervoor zorgen dat een kind (onterecht) uit huis wordt geplaatst? Of dat iemand ten onrechte wordt beschuldigd van het plegen van geweld?
De twee belangrijkste drempels om actie te ondernemen, zijn gevoelens van onzekerheid en angst.
Angst voor de gevolgen van het ingrijpen en voor de gevolgen voor de pleger.
Onzekerheid (heb ik het wel goed gezien, wordt het wel beter als ik wat doe) is een andere belangrijke barrière die het handelen in de weg staat. Vaak weet je ook niet wat je kan doen en je kent de instanties die kunnen helpen vaak niet of misschien vertrouw je deze instanties niet.
Toch adviseren we jou om contact met ons op te nemen als je twijfelt en je ergens geen goed gevoel over hebt. We komen echt niet direct met toeters en bellen bij iemand de straat in rijden. Als er sprake is van een ernstige situatie, zullen we wel proberen iemand te overtuigen om een melding te maken. Anders kunnen we altijd advies geven. Ook als je twijfelt, bel. We hebben liever dat je te vaak belt, dan te weinig.
Als je belt dan zien wij dat niet als een beschuldiging, maar als een uiting van je zorgen. Kindermishandeling, huiselijk geweld en ouderenmishandeling gebeurt zelden uit kwade wil, maar bijna altijd uit onmacht omdat iemand de situatie niet aan kan. Je kunt bij ons ook terecht als je vermoedens hebt van mensenhandel.