Wat is ouderenmishandeling?
Ouderenmishandeling is grensoverschrijdend gedrag naar een oudere toe door een persoon van wie de oudere afhankelijk is. Dit kan een familielid zijn, maar ook een buurman, buurvrouw of andere bekende. Voorbeelden van ouderenmishandeling zijn het stevig vastpakken als de oudere niet luistert, het ongevraagd beslissingen nemen voor de oudere of eigen boodschappen doen van zijn of haar geld zonder toestemming.
De risico’s op ouderenmishandeling nemen toe in onze samenleving. De groep ouderen groeit en daarnaast zijn ouderen steeds afhankelijker van mantelzorg. Uit landelijk onderzoek van Regioplan (2018) blijkt dat 1 op de 20 thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder ooit te maken krijgt met ouderenmishandeling. Dat zou betekenen dat in 2020 naar schatting 115.238 ouderen in Nederland te maken hebben gehad met één van de vormen van ouderenmishandeling.
Financieel misbruik is een van de bekendste vormen, maar er zijn meer soorten ouderenmishandeling: psychische en fysieke mishandeling, verwaarlozing (fysiek en psychisch) en seksueel misbruik. Ontspoorde mantelzorg kan in alle vijf vormen ontaarden.
Lees verder over ouderenmishandeling