De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) constateert in een nieuw onderzoek dat er nog steeds te veel en te lange wachttijden zijn bij de 25 regio’s van Veilig Thuis. Ook bij Veilig Thuis Utrecht, waar hard gewerkt wordt om wachtlijsten te verminderen. “We nemen de bevindingen van de Inspectie zeer serieus.”
Aanpak
Wachtlijsten zijn onwenselijk, legt bestuurder Anja Jonkers uit. “Wachten op herstel van veiligheid heeft impact op de levens van gezinnen en huishoudens. Het is niet ondenkbaar dat door de wachtlijsten professionals minder snel een onveilige gezinssituatie melden.” Na een eerder onderzoek van de IGJ is Veilig Thuis Utrecht aan de slag gegaan met het zoveel mogelijk beperken van wachtlijsten. “Het waarborgen van de veiligheid van kwetsbare kinderen en volwassenen staat bij ons altijd voorop. In situaties van acute onveiligheid ondernemen we altijd direct actie. Op dit moment wachten minder dan 40 gezinnen op behandeling van hun situatie. In april waren dat er tussen de 120 en 130 gezinnen.”
Oorzaken
Wachttijden lopen op door onder andere een forse toename en complexiteit van meldingen, bezuinigingen, krapte op de arbeidsmarkt en een tekort aan deskundige en beschikbare hulpverlening om de zorg aan over te dragen. “Het aanpakken van een wachtlijst bij Veilig Thuis Utrecht heeft altijd direct effect op onze samenwerkingspartners, in de meeste gevallen de lokale teams. We hebben daarom gekozen voor maatregelen waarbij we de wachttijden geleidelijk aan het terugdringen zijn.” Op dit moment versterkt Veilig Thuis Utrecht op verschillende manieren haar personeelscapaciteit en verbeteren we interne werkprocessen. “Maar,” tempert Anja Jonkers al te rooskleurige verwachtingen, “het is een illusie dat al onze verbetermaatregelen het probleem van de wachtlijsten op korte termijn oplossen. Elke dag dat een gezin niet geholpen wordt, tikt de tijd door.”
Landelijke verbetermaatregelen
Er is een vernieuwende aanpak en manier van samenwerken nodig tussen alle betrokken partijen, landelijk en lokaal. Veilig Thuis Utrecht is nauw betrokken bij de landelijke programma’s Hervormingsagenda Jeugd, Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming en bij het Landelijk Netwerk Zorg & Straf. Veiligheid in gezinnen is immers een gezamenlijke taak. “Daarom is het van belang dat we met alle partners én met gemeenten en betrokken ministeries verantwoordelijkheid blijven nemen voor het stoppen en doorbreken van huiselijk geweld en kindermishandeling.”
Veilig Thuis Utrecht blijft zich onverminderd inzetten voor een veilige thuissituatie voor iedereen. We blijven leren, verbeteren en samenwerken om knelpunten in de keten zo snel mogelijk aan te pakken.