Ook als je twijfelt, 24/7 gratis bereikbaar 0800 – 2000

In gesprek over criminele uitbuiting

Criminele uitbuiting is een vorm van mensenhandel waarbij slachtoffers gedwongen worden strafbare feiten te plegen. Denk hierbij aan diefstal, drugshandel of het witwassen van geld. Het doel van de mensenhandelaar is altijd om die persoon uit te buiten.

Komt criminele uitbuiting ook voor in Nederland?

Aan het woord is Nadia, crisismedewerker bij Veilig Thuis Utrecht:
Ja, criminele uitbuiting komt helaas ook in Nederland voor en het is een probleem dat groeit, vooral onder jongeren. Veel mensen beseffen niet dat jongeren hier in Nederland gedwongen kunnen worden om strafbare feiten te plegen. Dit kan gaan om drugshandel, diefstal of zelfs witwassen. Vaak komen kwetsbare jongeren in aanraking met verkeerde mensen en belanden ze in situaties waar ze geen uitweg meer zien. Ze worden onder druk gezet door bijvoorbeeld chantage, geweld of hoge schulden en voelen zich gedwongen om misdaden te plegen. Jongeren kunnen hier letterlijk in vastzitten en durven vaak niemand om hulp te vragen, uit angst voor de consequenties. Dit maakt het een lastig probleem om te herkennen en aan te pakken.”

Hoe herken je criminele uitbuiting?

De signalen kunnen, net als bij andere vormen van uitbuiting, heel divers zijn. Lichamelijke klachten zoals vermoeidheid, spanning, gewichtsverlies of angst zijn vaak een teken. Ook mentale problemen komen voor, zoals zelfverwonding, depressie of snel wisselende emoties. Je kunt het soms ook merken aan gedragsveranderingen. Jongeren kunnen gaan liegen, zich terugtrekken uit vriendengroepen of plotseling geheimzinnig doen over nieuwe vrienden. Hun schoolprestaties kunnen verslechteren of juist plotseling verbeteren en spijbelen komt vaak voor. Dit alles zijn signalen die erop kunnen wijzen dat iemand onder druk staat om criminele activiteiten uit te voeren.

Heb je een voorbeeld van een situatie die je is bijgebleven?

Ik herinner me het verhaal van een jongen, Rik, die bij ons werd gemeld. Hij was diep in de schulden geraakt en werd door een groep jongens gedwongen om drugs te dealen om die schulden af te betalen. Rik was doodsbang, maar hij voelde zich gevangen en zag geen enkele uitweg. Zijn moeder had geprobeerd met hem te praten, maar het eindigde altijd in ruzie. Ze was bang om hem kwijt te raken, maar gelukkig durfde ze uiteindelijk Veilig Thuis Utrecht te bellen.

Wij hebben toen de politie ingeschakeld, maar David ontkende alles uit angst voor de gevolgen. Zonder zijn medewerking kon de politie niets bewijzen en het onderzoek liep vast. Helaas bleef Rik betrokken bij de criminele activiteiten en raakte hij steeds verder verstrikt. Pas toen hij op heterdaad werd betrapt met enorme hoeveelheden 3-CMC op zak, werd er actie ondernomen. Jeugdreclassering is nu bij hem betrokken en gelukkig lijkt hij langzaam de hulp te accepteren. Het is een lang proces, maar er is nog hoop voor Rik.

Herken en stop criminele uitbuiting

Vooral jongeren worden momenteel slachtoffer van criminele uitbuiting. Daders zoeken hun slachtoffers uit op kwetsbaarheid, bijvoorbeeld door hun leeftijd, een lichte verstandelijke beperking, problemen thuis of schulden. Ze worden geronseld via bijvoorbeeld hangplekken, maar ook via sociale media.

Signalen criminele uitbuiting
  • Lichamelijke klachten (gespannen of angstig, vermoeid en/of vermagerd)
  • Mentale klachten (snel wisselende emoties, mishandeling of zelfverwonding, depressief, geen realistisch zelfbeeld)
  • Verandering gedrag (liegen, afkeer van netwerk, afwijkende normen, durft/kan geen grenzen aangeven)
  • Het slachtoffer is beschermend tegenover nieuwe vrienden en kennissen/doet er geheimzinnig over
  • Crimineel gedrag (zoals afsluiten van vele telefoonabonnementen, nieuwe bankrekeningen openen en illegale goederen beheren, verhandelen of vervoeren)
  • Sprake van chantage/bedreiging en/of een machtsrelatie
  • Verslechterd functioneren en werk- en schoolverzuim
  • Het slachtoffer gaat om met mensen die crimineel gedrag vertonen
  • Het slachtoffer wordt gehaald en gebracht door derden
  • Het slachtoffer heeft onverklaarbare schulden
  • Vaak onduidelijk of het een dader of slachtoffer is
Folder mensenhandel met signalen

Advies- en Meldpunt Mensenhandel

Heb je vragen over of vermoedens van mensenhandel, neem dan contact met ons op. We luisteren naar je verhaal en kunnen je adviseren. Samen zoeken we hulp als dat nodig is.

Sluit website meteen