Ook als je twijfelt, 24/7 gratis bereikbaar 0800 – 2000

In gesprek over seksuele uitbuiting

Seksuele uitbuiting is een vorm van mensenhandel waarbij iemand gedwongen wordt tot seksuele handelingen tegen betaling. De betaling kan in de vorm van geld zijn. Vaak moet het slachtoffer het geld (gedeeltelijk) afdragen aan de uitbuiter. Maar ook andere vergoedingen zijn mogelijk, zoals kleding, eten of onderdak.

bij-zorgen-over-de-veiligheid-thuis
Komt seksuele uitbuiting ook voor in Nederland?

Aan het woord is Peter, onderzoeker bij Veilig Thuis Utrecht:
Ja, helaas wel. Seksuele uitbuiting is een veel voorkomende vorm van mensenhandel in Nederland. Het gebeurt vaker dan mensen denken en vaak zijn minderjarigen het slachtoffer. ‘Loverboys’ en ‘lovergirls’ zijn bekende voorbeelden van mensenhandelaren die zich schuldig maken aan deze vorm van uitbuiting. Maar iedereen, ongeacht hun leeftijd, geslacht en culturele achtergrond, kan slachtoffer worden van seksuele uitbuiting. Denk maar aan de vreselijke zaak die zich onlangs in Frankrijk afspeelde.”

Hoe herken je seksuele uitbuiting?

De signalen kunnen heel divers zijn. Lichamelijke klachten, zoals onverklaarbare verwondingen of constante vermoeidheid, zijn een mogelijke aanwijzing. Daarnaast kunnen slachtoffers mentale problemen ontwikkelen, zoals angst of depressie, en ze kunnen gedragsveranderingen vertonen. Ze kunnen zich plotseling terugtrekken, gaan liegen, of we zien hun schoolprestaties verslechteren. Ook kunnen ze veel geld of dure spullen hebben zonder duidelijke verklaring, of plotseling een nieuwe partner hebben die veel controle uitoefent. Deze veranderingen zijn waarschuwingssignalen die je serieus moet nemen.

Heb je een voorbeeld van een situatie die je is bijgebleven?

Ja, een voorbeeld dat me erg is bijgebleven, is dat van een buurvrouw die ons belde. Zij had gemerkt dat haar buurmeisje van 14 drie nachten achter elkaar om twee uur ’s nachts in een auto stapte en pas rond zes uur ’s ochtends weer thuiskwam. Ze durfde de ouders niet in te lichten, omdat ze bang was dat het meisje problemen zou krijgen. Gelukkig besloot ze ons te bellen voor advies. Wij vonden de situatie zorgwekkend genoeg om de buurvrouw aan te moedigen een melding te maken, zodat we het gezin konden bezoeken. En het bleek inderdaad om seksuele uitbuiting te gaan. Het meisje werd gedwongen seksuele handelingen te verrichten, maar schaamde zich zo erg dat niemand ervan wist. Dankzij de oplettendheid van deze buurvrouw konden we op tijd ingrijpen.

Herken en stop seksuele uitbuiting

Seksuele uitbuiting is de meest voorkomende vorm van mensenhandel. Regelmatig zijn minderjarigen het slachtoffer van deze mensenhandelaren. Goede signalering is belangrijk, want alleen zo kan het slachtoffer de juiste zorg en opvang krijgen.

Signalen seksuele uitbuiting
  • Lichamelijke klachten (letsel, vermoeid, buikpijn en blaasontsteking)
  • Mentale klachten (depressief, eetproblematiek, negatief zelfbeeld, emotioneel wisselvallig, suïcidale gedachten)
  • Verandering seksueel gedrag (obsessie voor seks en/of vermijden, SOA en/of zwangerschap)
  • Veranderingen in gedrag (liegen, brutaliteit, terugtrekken, veelvuldig telefoon en/of social media gebruik)
  • Verslechterd functioneren en werk- en schoolverzuim
  • Onttrekken aan zicht, weglopen
  • Veranderingen in waarden en normen
  • Niet aanspreekbaar op gedrag
  • Toename in conflicten thuis, werk en/of school
  • Veranderende vriendenkring, (risicovolle) contacten
  • Veel geld en/of waardevolle spullen zoals kleding en juwelen
  • Verandering in uiterlijk
  • Schuld bij partner/derden
  • Gecontroleerd worden
Folder mensenhandel met signalen

Advies- en Meldpunt Mensenhandel

Heb je vragen over of vermoedens van mensenhandel, neem dan contact met ons op. We luisteren naar je verhaal en kunnen je adviseren. Samen zoeken we hulp als dat nodig is.

Sluit website meteen