Ook als je twijfelt, 24/7 gratis bereikbaar 0800 – 2000

Er is een melding over mij gedaan

Mensen die zich zorgen maken over jou, hebben contact met ons opgenomen. Dit kun je verwachten.

Heeft iemand een melding over jou gedaan?

Mensen uit jouw omgeving (familie, buren, huisarts, de politie, leraar etc.) horen bijvoorbeeld ruzies, zien dat het niet goed gaat met jou of jouw kind en vermoeden dat er meer aan de hand is.

Misschien herken je dit? Of misschien vind jij dat er niets ernstigs aan de hand is. Bijvoorbeeld omdat je gewend bent aan de situatie. Toch kan er sprake zijn van verwaarlozing, uitbuiting, een vervelende echtscheiding, lichamelijk, psychisch of seksueel geweld. Wij noemen dat huiselijk geweld, kindermishandeling of ouderenmishandeling. Je kunt ook te maken hebben met mensenhandel, bijvoorbeeld met loverboys. De mensen die zich zorgen maken, kunnen dit in de provincie Utrecht melden bij Veilig Thuis Utrecht. Dat doen ze bijvoorbeeld omdat ze graag willen dat er hulp voor jou komt.

Wat doen wij?

Als iemand contact met ons opneemt omdat hij of zij zich zorgen maakt over jouw (thuis)situatie, proberen wij die persoon meestal eerst advies te geven. Misschien dat jullie samen iets kunnen doen om de situatie thuis te verbeteren. Als degene die zich zorgen maakt toch liever een melding wil doen, is Veilig Thuis Utrecht wettelijk verplicht om die melding te beoordelen. Dat doen wij door hierover gesprekken te hebben met jou en anderen. Wanneer er een melding over jou is gedaan, bekijken wij:

  1. of er sprake is van onveiligheid
  2. wat er nodig is om de zorgen weg te nemen
  3. wie de melding het beste op kan pakken

Als uit de gesprekken blijkt dat er geen sprake is van een onveilige situatie (bijvoorbeeld huiselijk geweld, kindermishandeling, ouderenmishandeling en mensenhandel), dan sluiten wij de melding weer af.

 

Dit kun je van ons verwachten als hulp nodig is

  • We organiseren hulp

    Soms is direct duidelijk wat er nodig is. In dat geval gaan wij deze hulp organiseren. Meestal vragen we dan een hulpverlener uit jouw gemeente om je verder te helpen. Het kan dus gebeuren dat je zelf nooit contact hebt met ons, maar samen met de hulpverlener de veiligheid thuis kunt herstellen.

  • Wij onderzoeken wat nodig is

    Soms is niet duidelijk wat er aan de hand is en moet dat eerst uitgezocht worden. We gaan dan met jou en eventuele gezinsleden in gesprek. We praten ook met anderen die kunnen helpen de veiligheid te herstellen. Denk aan een professional zoals de huisarts, maar ook aan familieleden, buren, vrienden etc. Wij proberen dit altijd in overleg met jou te doen.

    We werken zoveel mogelijk samen met jou (en je gezin). Maar lukt dat niet en is het voor de veiligheid van kinderen of volwassenen nodig, dan kunnen we ook onderzoek doen zonder dat jij het daarmee eens bent.

    Als het nodig is, komt Veilig Thuis Utrecht direct in actie. Ons crisisteam komt dan vaak dezelfde dag nog bij jou langs om je te helpen.

  • We werken samen met andere organisaties

    Om ons werk te kunnen doen, werken we samen met veel organisaties, zoals de hulpverleners in jouw gemeente, gespecialiseerde hulpverleners, artsen, scholen, politie, justitie en de Raad voor de Kinderbescherming.

    Onze medewerkers hebben veel ervaring met huiselijk geweld, kindermishandeling, ouderenmishandeling en mensenhandel. Zij kunnen zo nodig snel op situaties inspelen. Ze gaan naar de mensen toe, luisteren naar alle gezinsleden en oordelen daarbij niet. Samen kijken zij wat er nodig is om het geweld te stoppen.

Contact met Veilig Thuis

Bel 0800 – 2000. Of chat of mail met ons: veiligthuis@samen-veilig.nl

Is het huiselijk geweld, kindermishandeling, ouderenmishandeling of mensenhandel?

Lees hier meer over wat het is

Veelgestelde vragen

Misschien zit hier je vraag tussen

Wil je meer weten?

Bekijk links onze animatievideo of lees meer in onze folder Wat gebeurt er na een melding?

Op de pagina Wat wij doen vind je nog meer informatie over hoe wij mensen helpen.

Folders over Veilig Thuis Utrecht

Onderzoek door Veilig Thuis: wat gaat er gebeuren?

Download

Lees verder

De verwerking van jouw persoonsgegevens: AVG

Download

Lees verder

Wanneer is het mishandeling?

Twijfel je of het huiselijk geweld, kindermishandeling, ouderenmishandeling of mensenhandel is of weet je het zeker? Het is belangrijk om zelfs het vermoeden hiervan aan te kaarten. Want ook dreigen, schelden of verwaarlozing zijn vormen van mishandeling. Het is eerder mishandeling dan je denkt.

Sluit website meteen