Dit kunt je als slachtoffer doen
Heb jij te maken met een stalker? Misschien twijfel je wel of dat zo is. Want wanneer is iets stalking en wanneer wil iemand gewoon heel graag bij je zijn? Ook als je twijfelt is het belangrijk dat je er met iemand over praat die jij vertrouwt. Bijvoorbeeld iemand uit je familie of een hele goede vriend of vriendin. Blijf er niet alleen mee rondlopen. Praten met iemand in jouw omgeving is een belangrijke eerste stap. Samen kun je kijken wat er aan de hand is en beslissen wat je kunt doen.
Als je je zorgen maakt en niet weet wat je kunt doen of hoe je dat moet doen, mag je altijd contact opnemen met Veilig Thuis Utrecht. Dat kan anoniem. Ook als je twijfelt is het belangrijk om contact met ons op te nemen, zodat we samen jouw twijfels kunnen bespreken.
Wees duidelijk naar de stalker toe
Vertel de stalker duidelijk wat je wilt en vooral wat je niet wilt. Zorg dat je een bewijs hiervan bewaart, bijvoorbeeld een aangetekende brief. Blijf verder consequent± nee is nee. Ga nooit in op voorstellen of eisen van de stalker. Stalkers houden zich niet aan de gemaakte afspraken. Ga ook nooit een gesprek aan met de stalker. Ook niet als iemand wil bemiddelen. In het bijzijn van anderen gaat een bemiddeling vaak goed, maar daarna gaat het stalken vaak door.
Maak het de stalker niet makkelijk
Ga na wat je kunt doen om jezelf veilig te houden en de stalker zo veel mogelijk op afstand te houden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat jouw profielen op social media privé zijn, zodat de stalker jouw activiteiten niet kan zien. Zorg er ook voor dat de stalker geen toegang heeft tot jouw accounts en apparaten en dat de stalker jouw huis niet binnen kan komen.
Bekijk voor meer tips ook de folder Als u wordt gestalkt.
Bewaar bewijs en berichten
Verzamel bewijsmateriaal wanneer de stalker je achtervolgt, appt, belt, e-mailt of op een andere manier lastigvalt. Documenteer het stalken. Houd een logboek bij waarin je de datum, tijd, locatie en duur van de stalking noteert en ook hoe je wordt gestalkt ( achtervolgen, whatsApp, bellen). Noteer ook of er getuigen bij waren (buren, vrienden, collega’s). Maak waar mogelijk foto’s en neem telefoongesprekken op; bewaar e-mail en sms-berichten.
Aangifte doen van stalking
Wanneer je aangifte doet, geeft dit de politie de mogelijkheid om het strafbare feit (de stalking en/of bedreiging) te onderzoeken en te stoppen. Als slachtoffer kun je zelf aangifte doen, maar ook mensen in jouw omgeving kunnen aangifte doen.
Zoek je hulp bij het doen van aangifte? Hiervoor kun je terecht bij Slachtofferhulp Nederland. Om aangifte te doen bij de politie kun je contact opnemen met het landelijk politienummer: 0900-8844.
Stopgesprek
De politie kan, als de stalking nog niet lang aan de gang is en nog niet is geëscaleerd, een stopgesprek voeren met de stalker. Uit ervaring blijkt dat veel stalkers stoppen na zo’n gesprek. Je kunt deze mogelijkheid met de politie bespreken. Meestal is het de wijkagent die zo’n gesprek met de stalker voert.
Beveiliging
Door aangifte te doen bij de politie kan de persoon die jou lastigvalt een contact- of een straatverbod krijgen. Bij ernstige bedreigingen kun je jouw woning ook elektronisch laten beveiligen met het alarmsysteem AWARE. Met dit alarmsysteem maak je met één druk op de knop verbinding met de politie en Veilig Thuis Utrecht. Kijk hier voor meer informatie over AWARE.