Met welke uitdagingen krijg je als vertrouwensarts / arts-assistent bij Veilig Thuis Utrecht te maken?
“Ik ben het aanspreekpunt voor het ziekenhuis, de politie, ambulancedienst en andere zorgprofessionals als zij Veilig Thuis Utrecht bellen met zorgen rondom casuïstiek. Daarnaast kunnen er ook meldingen komen van omwonenden die zich zorgen maken om een gezin. Als er sprake is van medische terminologie of letsel, wordt de vertrouwensarts erbij betrokken. Als arts-assistent ben je het eerste aanspreekpunt, de voorwacht. Op het moment dat ik vragen heb of wil sparren, overleg ik met mijn achterwacht, de vertrouwensarts. Daarnaast werk ik samen met alle andere teams binnen Veilig Thuis Utrecht, bijvoorbeeld met het Advies- en Meldpunt (AMP) waar de meldingen binnenkomen, de gedragswetenschapper en crisisdienst. Het gevoel van ‘samen’, waarbij iedereen vanuit zijn of haar expertise en specifieke invalshoek iets kan bijdragen, vind ik heel fijn.”
Hoe ziet een werkdag van een vertrouwensarts / arts-assistent eruit?
“Geen dag ziet er hetzelfde uit. Er kunnen medische professionals bellen met vermoedens, misbruik of verwaarlozing. Maar er kunnen ook medewerkers van Veilig Thuis Utrecht langslopen die ik ondersteun bij hun onderzoek. Andere dagelijkse taken zijn de gesprekken die ik met cliënten voer, het lichamelijk onderzoek dat ik bij kinderen verricht en het contact dat ik leg bij medische en hulpverlenende instanties. Verder schuif ik ook aan bij multidisciplinaire en zit ik in werk- en expertisegroepen, bijvoorbeeld op het gebied van risicozwangeren of ouderenmishandeling. Genoeg te doen op een dag!”
Wat heb je nodig om dit vak goed uit te kunnen oefenen?
“Het is belangrijk dat je van samenwerken houdt. Ook moet je compassie hebben voor wat kinderen, gezinnen en kwetsbare ouderen meemaken en altijd hun belang voorop stellen. Wanneer er meldingen komen vanuit het ziekenhuis, is het belangrijk dat je door al de medische termen en afkortingen heen een casus kunt duiden en een melding kunt verweven met het aspect van veiligheid. Voor onze samenwerking met de jeugdgezondheidszorg heb ik veel gebruik kunnen maken van mijn eigen kennis en ervaring. Ook kennis van de ontwikkeling van kinderen is belangrijk. Wat mij heeft geholpen is dat ik in mijn eerdere werk veel heb gewerkt met buurtteams, gezinsvoogden, scholen, leerplicht en samenwerkingsverbanden, die dus ook betrokken zijn bij gezinnen die bij Veilig Thuis Utrecht worden aangemeld. Tenslotte is het belangrijk dat je altijd objectief blijft.”
Enthousiast geworden over deze baan? Solliciteer dan nú op de functie voor arts-assistent!