> 18 t/m 24 november 2024: Week tegen Kindermishandeling
Ook als je twijfelt, 24/7 gratis bereikbaar 0800 – 2000
Laatst gewijzigd 21-11-2024
Laat me niet los!
Jaarlijks worden in Nederland tussen de 90.000 en 127.000 kinderen verwaarloosd, mishandeld of misbruikt en zijn er tientallen kinderen die sterven door kindermishandeling. Het doorbreken van geweld begint met het bespreken van je zorgen. Een klein gebaar kan soms genoeg zijn. Vraag eens aan een ander: hoe gaat het met je?
Week tegen kindermishandeling 2024
Het thema van de Week tegen Kindermishandeling 2024 is: Laat me niet los!
Kinderen die verwaarloosd, mishandeld of misbruikt worden, voelen zich vaak ongezien en ongewenst. Ze hebben het gevoel dat er niemand om hen geeft. Maar wanneer een volwassene oprechte aandacht voor hen heeft en hen laat voelen dat ze ertoe doen, kan dat een wereld van verschil maken. Het maakt niet uit wie je bent; iedereen kan klaar staan voor een kind dat het moeilijk heeft.
Daarnaast is het belangrijk om aandacht te hebben voor de ouders. Je helpt kinderen ook door de ouders te helpen wanneer je ziet dat zij problemen hebben.
Laat me niet los: Merel
In de korte film zie je Merel, een meisje met een passie voor atletiek, die een moeizame relatie heeft met haar moeder. Merel lijkt alleen te staan in haar prestaties en mist steun vanuit thuis. Wanneer ze na een wedstrijd verloren en alleen achterblijft, biedt een vriendelijke moeder haar een lift aan. Deze simpele daad van vriendelijkheid geeft Merel een moment van verbinding. Deze moeder neemt subtiel de eerste stap om contact te leggen met Merels moeder, hopend haar ondersteuning aan te bieden. Het verhaal moedigt aan om kleine stappen te zetten voor kinderen die mogelijk hulp nodig hebben.
Wie laat jij niet los?
In een situatie van onveiligheid kun jij als omstander het verschil maken voor een kind. Door een oogje in het zeil te houden, het kind aan te spreken als je zorgen hebt en in contact te blijven met ouders, blijf je betrokken bij een kind dat misschien mishandeld wordt. Dat is waar ‘niet loslaten’ over gaat.
Twijfel? Bel Veilig Thuis Utrecht!
En twijfel je nog of er sprake is van kindermishandeling? Dan kun je bij Veilig Thuis Utrecht terecht voor advies.
Wil je anoniem advies vragen? Dat kan. Wij registreren geen persoonsgegevens wanneer je voor advies contact met ons opneemt.
Meer over Veilig Thuis Utrecht
Wil je eerst meer over ons weten? Kijk dan op onze pagina over wie wij zijn.
“
“Mijn buurvrouw is goud waard” Als het misging bij ons thuis met mijn zoon, kreeg ik van mijn buurvrouw een appje om een kopje koffie bij haar te doen. Het was zo fijn om even naar haar toe te kunnen. Om zo even afstand te nemen van de situatie. Sylvia
Actueel:
21-11-2024
Veilig Thuis Utrecht spoort omstanders aan om ‘niet los te laten’ tijdens Week tegen Kindermishandeling 2024
Kinderen die verwaarloosd, mishandeld of misbruikt worden, voelen zich vaak ongezien en ongewenst. Ze hebben het gevoel dat er niemand om hen geeft. Maar wanneer een volwassene oprechte aandacht voor hen heeft en hen laat voelen dat ze ertoe doen, maakt dat een wereld van verschil.
[Blog] Waarom één belletje al het verschil kan maken
We hebben allemaal wel eens momenten waarin we twijfelen wat we moeten doen. Slaan we links- of rechts af? Komen we in actie, of wachten we af? Bedenk eens wat er gebeurt als je niets doet en een kind mogelijk te maken heeft met verwaarlozing, mishandeling of misbruik.
[Interview] “Laat kinderen weten dat je om hen geeft”
In het kader van de Week tegen Kindermishandeling, dit jaar met het thema Laat me niet los!, spraken we met Mike, medewerker bij Veilig Thuis Utrecht. Mike vertelt over de betekenis van niet loslaten voor kinderen in kwetsbare situaties en de impact van aandacht en betrokkenheid van zowel professionals als omstanders.
Sylvia: “Mijn buurvrouw is echt goud waard en de naam van mijn biologieleraar weet ik nog steeds.”
Lees het verhaal van Sylvia op de landelijke website Week tegen Kindermishandeling
Tjarda: : “Situaties hoeven niet direct opgelost te worden, maar creëer een veilige situatie voor het kind”
Lees het verhaal van Tjarda op de landelijke website Week tegen Kindermishandeling
Marco: “Mijn judoleraar en werkgever zagen mij echt staan”
Lees het verhaal van Marco op de landelijke website Week tegen Kindermishandeling
Lisa: "Je bent het waard. Praat erover!"
Lees het verhaal van Lisa op de landelijke website Week tegen Kindermishandeling
Nina: "Er is altijd een oplossing, ook al lijkt dat soms niet zo!"
Lees het verhaal van Nina op de landelijke website Week tegen Kindermishandeling
Chantal: "Lief zijn voor een ander, begint bij lief zijn voor jezelf!"
Lees het verhaal van Chantal op de landelijke website Week tegen Kindermishandeling
Bo: "Een gesprek lost niet meteen alles op. Maar praten over hoe je je voelt is wel heel fijn!"
Lees het verhaal van Bo op de landelijke website Week tegen Kindermishandeling
Wat is kindermishandeling? Herken jij het?
Onder kindermishandeling verstaan we elk gedrag van een volwassene, waardoor een kind schade kan oplopen, lichamelijk of psychisch. Dit gedrag kan bewust of onbewust zijn en het kan actief (een kind pijn doen) of passief (iets niet doen, bijvoorbeeld geen eten maken). Kindermishandeling komt in allerlei vormen voor: lichamelijke of psychische mishandeling, lichamelijke of psychische verwaarlozing, seksueel misbruik en getuige van partnergeweld. De schade als gevolg van mishandeling kan zich dus op verschillende manieren voordoen. Het gaat niet alleen om zichtbare schade, zoals blauwe plekken of brandwonden. Kindermishandeling kan ook geestelijke schade veroorzaken. Het komt in alle lagen van onze bevolking voor. Bij jong en oud, rijk en arm, in alle culturen en in zowel hetero- als homoseksuele relaties.
In het filmpje kun je de volgende signalen hebben opgemerkt:
Medailles en sportspullen vullen Merels kamer. Ligt er veel druk op haar om te presteren?
Merel wordt bestraft voor het gestamp in haar kamer. Is dit iets wat vaker gebeurt?
Na een geweldige sportprestatie staat Merel alleen, zonder ouders in zicht. Krijgt ze thuis steun?
Merels moeder reageert kil en geïrriteerd op kleine dingen. Is dat een teken van stress?
Een andere moeder biedt Merel een lift aan en toont interesse. Heeft Merel iemand nodig die haar ziet?
Stel dat Merel je buurmeisje is. Wat zou jij doen om haar te helpen?
Wil je meer weten over signalen bij het kind, klik dan hier. Er zijn ook signalen die je bij de volwassene kunt herkennen.
“
“Ik voelde mij echt gezien en gehoord” Ook nu ben ik nog steeds heel blij met de steun van de oppas die in ons gezin was en mijn leerkracht op de basisschool. Door hen voelde ik mij echt gezien en gehoord. Ik ben mij er bewust van dat deze personen de situatie niet konden oplossen, maar dat ik met hen over mijn gevoel kon praten vond ik altijd heel erg fijn.Bo
Dit kan Veilig Thuis Utrecht doen
Veilig Thuis Utrecht is er voor iedereen die te maken heeft met huiselijk geweld, kindermishandeling, ouderenmishandeling en mensenhandel. Als je je onveilig voelt of zorgen maakt om iemand anders dan kun je contact met ons opnemen. Dat kan telefonisch (0800 – 2000), per e-mail en via de chat op deze website. Je krijgt advies van een deskundige medewerker die aandachtig naar je verhaal luistert, vragen stelt en die jouw vragen beantwoordt.