Ook als je twijfelt, 24/7 gratis bereikbaar 0800 – 2000

Word wakker. Wat zie jij écht?

Seksuele en criminele uitbuiting zijn dichterbij dan je denkt. Herken jij mensenhandel als je het ziet?

Herken jij mensenhandel?

Soms lijkt alles ‘normaal’. Een bedelaar die vraagt om geld, een jongen die drugs verkoopt of een jonge man of vrouw die tegen betaling seks aanbiedt. Maar soms worden deze mensen gedwongen. Ze moeten hun inkomsten afstaan aan iemand die hen uitbuit. Dit noemen wij mensenhandel.

Mensenhandel gebeurt ook in Nederland. Waarschijnlijk zelfs bij jou in de buurt. Hier lees je hoe je signalen kunt herkennen en contact opneemt voor advies of een melding. Twijfel je? Bel ook dan. Juist als je twijfelt.

Word wakker. Wat zie jij écht?

Mensenhandel in Nederland

Vaak denken mensen dat mensenhandel alleen in het buitenland voorkomt. Dat is niet waar. Ook in Nederland vindt mensenhandel plaats.

Herkenning en bewustwording

Het is belangrijk dat je mensenhandel weet te herkennen.

Digitale signalenwijzer
Folder met signalen     
Neem actie

Denk je dat je mensenhandel hebt gezien? Het is belangrijk om niet weg te kijken. Bel 0800 – 2000. Of chat of mail met ons: veiligthuis@samen-veilig.nl.

Wat zie jij?

Criminele uitbuiting

Zie jij een jongen die gepest wordt? Word wakker! Deze jongen wordt gedwongen om drugs te verkopen.

Dit is criminele uitbuiting. Een vorm van mensenhandel waarbij slachtoffers gedwongen worden strafbare feiten te plegen. Denk aan diefstal, drugshandel of het witwassen van geld.

Crisismedewerker Nadia vertelt je meer
Crisismedewerker Nadia vertelt je meer
Seksuele uitbuiting

Zie jij een onzekere jonge vrouw? Word wakker! Deze vrouw wordt gedwongen online naaktfoto’s te plaatsen.

Dit is seksuele uitbuiting. Een vorm van mensenhandel waarbij slachtoffers gedwongen worden tot seksuele handelingen tegen betaling.

Onderzoeker Peter vertelt je meer
Onderzoeker Peter vertelt je meer

Wat kun je doen?

Denk je dat je mensenhandel hebt gezien? Het is belangrijk om niet weg te kijken. Jij kunt een verschil maken door actie te ondernemen. Dit kun je doen:

  • Kijk goed naar de signalen: herken de tekenen van mensenhandel, zoals dwang, uitbuiting of mensen die tegen hun wil iets doen.
  • Blijf veilig: neem geen onnodige risico’s. Probeer niet zelf in te grijpen, maar zorg ervoor dat je de situatie goed observeert.
  • Vraag advies: bel ons voor advies of om je zorgen te delen, zelfs als je twijfelt. Wij kunnen je helpen inschatten wat er aan de hand is en welke stappen er mogelijk zijn.

Samen kunnen we mensenhandel stoppen. Het begint met bewust kijken en durven te handelen.

  • Dreigt er direct gevaar? Bel 112!

    Bel in geval van nood altijd direct 112.

  • Als je slachtoffer bent

    Praten met iemand uit je omgeving is een belangrijke eerste stap. Vaak zijn er meer mensen bereid om je te helpen dan je denkt. Een goede vriend, een familielid of een buurman die je vertrouwt. Je kunt deze persoon ook vragen om met je mee te gaan naar een huisarts of hulpinstantie.

    Als je het niet aandurft om met een volwassene te praten dan kun je misschien praten met iemand van jouw leeftijd. Een vriend, buurmeisje of klasgenoot die je vertrouwt. Wat jij het prettigst vindt. Als je eenmaal die eerste stap hebt gezet, zal je merken dat het best goed voelt om je hart te luchten. Daarna kun je misschien wel praten met een volwassene, bijvoorbeeld iemand op school, een buurvrouw of een oom of tante.

    Als je je zorgen maakt en niet weet wat je kunt doen of hoe je dat moet doen, mag je altijd contact opnemen met Veilig Thuis Utrecht. Wij zijn het regionale advies- en meldpunt voor mensenhandel. Je kan ons ook anoniem om advies vragen. Ook als je twijfelt is het belangrijk om contact met ons op te nemen, zodat we samen jouw twijfels kunnen bespreken.

    Andere organisaties voor advies en melden Mensenhandel

    Je kunt (anoniem) chatten met Fier via deze link. Fier is een expertisecentrum op het gebied van mensenhandel en loverboys. Hulpverleners luisteren naar je verhaal, geven je informatie en helpen je als je dat wilt. Je verhaal en vragen worden vertrouwelijk behandeld.

    Bij CoMensha kun je terecht als je zorgen hebt over mensenhandel en dit wilt melden of hierover advies wilt vragen. Zij zijn het landelijk coördinatiecentrum tegen mensenhandel en regelen bijvoorbeeld opvang als dat nodig is. Bel naar 033 448 1186 (Helpdesk CoMensha) of mail naar info@comensha.nl.

    Je kunt ook terecht bij het team Zorgcoördinatie Mensenhandel van Moviera. Zij begeleiden slachtoffers van mensenhandel, bijvoorbeeld bij het doen van aangifte of het beantwoorden van juridische vraagstukken. Meer informatie vind je op hun website. Het mailadres van het team Zorgcoördinatie Mensenhandel is teamzm@moviera.nl.

    Je kunt ook contact opnemen met de politie als je betrokken bent bij mensenhandel. De politie heeft rechercheurs die speciaal zijn opgeleid om mensenhandel te stoppen. Deze rechercheurs luisteren goed naar jouw verhaal. Samen met jou zoeken zij naar een oplossing. Vraag naar deze rechercheurs mensenhandel (afdeling AVIM) als je een afspraak maakt met de politie. Bel 0900-8844 (belkosten zijn van toepassing) of neem contact met hen op via het meldformulier.

  • Als je omstander bent

    Wanneer je het sterke vermoeden hebt dat iemand slachtoffer is van mensenhandel is het belangrijk dat je dit meldt. Slachtoffers durven vaak niet zelf een melding te maken, uit angst voor hun mensenhandelaar of uit schaamte. Daarom is het belangrijk dat jij dit doet. Jij kunt hen uit hun benarde situatie helpen!

    Als je je zorgen maakt om een kind of zijn ouders, praat erover met iemand die je vertrouwt. Vaak ben je niet de enige die iets heeft gemerkt. Samen kun je bespreken wat je het beste kunt doen. En als je een professional bent, volg je de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling.

    Deel jouw zorgen ook met het slachtoffer zelf. Praten met de persoon over wie je je zorgen maakt is een grote stap. Je weet meestal niet precies wat er aan de hand is en je wilt de ander niet kwetsen. Bovendien kan een slachtoffer van mensenhandel of een (jeugd)prostitutie zich schamen en het verborgen willen houden. Het kan ook zijn dat je zorgen niet kloppen. Toch is het goed om dit uit te zoeken. Als er aanwijzingen zijn dat er sprake is van mensenhandel, kun je bespreken hoe jullie daar iets aan kunnen doen.

    Wil je tips en advies over hoe je mensenhandel en (jeugd)prostitutie bespreekbaar maakt? Neem dan contact op met Veilig Thuis Utrecht. Voor meer hulp kun je ook bij de organisaties terecht die onder het kopje ‘Als je slachtoffer bent’ benoemd worden.

  • Als je ouder bent

    Ben je ouder en heb je twijfels over het gedrag van je puber? Als je je zorgen maakt dat je kind misschien slachtoffer is van mensenhandel of jeugdprostitutie (loverboys), bel dan Veilig Thuis Utrecht. Pubers zoeken vaak risico’s op. Dit past meestal goed bij hun leeftijdsontwikkeling. Maar wanneer past het wel bij hun leeftijd en wanneer niet? Veilig Thuis Utrecht kan met je meedenken en je advies geven.

    Je kunt ook contact opnemen met het Expertisebureau Helse Liefde. Helse Liefde biedt advies en eerste ondersteuning aan ouders, verzorgers en professionals die te maken hebben met loverboyproblematiek en de gevolgen daarvan. Zie de website van Helse Liefde voor meer informatie.

    Voor meer hulp kun je ook bij de organisaties terecht die onder het kopje ‘Als je slachtoffer bent’ benoemd worden.

  • Als je pleger bent

    Praten met iemand in jouw omgeving is een belangrijke eerste stap. Vaak zijn er meer mensen bereid je te helpen dan je zelf denkt. Een goede vriend, een familielid of een buurman of -vrouw die je vertrouwt. Wat jij het prettigst vindt. Als je eenmaal die eerste stap hebt gezet zul je merken dat het best goed voelt om je hart te luchten.

    Wil je tips en advies over je situatie? Neem dan contact op met Veilig Thuis Utrecht. Dat mag anoniem. We weten dat daderschap en slachtofferschap door elkaar lopen. We helpen iedereen graag om de situatie op te lossen. Dus ook jou willen we helpen.

Twijfel je of je moet bellen?

Dat begrijpen we helemaal. Veel mensen aarzelen om contact op te nemen met Veilig Thuis Utrecht. Veel mensen weten niet wat er gebeurt als ze bellen, of ze twijfelen of wat ze gezien hebben wel klopt.

Wanneer je belt, luisteren we naar je verhaal. We bespreken samen de signalen en wat je kunt doen. Misschien is een gesprek genoeg, maar als er meer aan de hand is, kijken we samen verder. Alles gaat in overleg.

Het belangrijkste: blijf niet stilzitten. Mensenhandel stoppen begint met bewustwording. dat kan alleen als mensen zoals jij de signalen durven te zien en in actie komen!

Wat gebeurt er als je belt
We luisteren naar je verhaal

We bespreken je zorgen, beantwoorden jouw vragen en geven informatie en advies.

Je krijgt advies

Samen kijken we wat er aan de hand is en wat je eventueel zelf kunt doen.

We zoeken samen hulp

Samen kijken we welke stappen je kunt ondernemen, of professionele hulp nodig is, en zo ja, welke hulp.

Sluit website meteen