Veiligheidsplan
Wanneer er sprake is van onveiligheid in een (thuis)situatie, kan Veilig Thuis Utrecht voorwaarden stellen aan de opvoed- of leefsituatie. Deze voorwaarden beschrijven veiligheidsdoelen. Als deze doelen zijn behaald, is de situatie naar ons oordeel ‘veilig genoeg’. De medewerker van Veilig Thuis Utrecht bespreekt de voorwaarden met de mensen bij wie het thuis niet veilig genoeg is en vraagt hen een veiligheidsplan te maken.
Het maken van een veiligheidsplan is onderdeel van de landelijke visie op gefaseerde ketenzorg. Dit format sluit ook aan bij de SAVE-werkwijze. In het plan staan afspraken waaraan iedereen wordt gevraagd zich te houden en die nodig zijn om de veiligheid te herstellen. Deze afspraken zorgen ervoor dat het thuis weer veilig wordt en blijft. Bij het maken van een plan kunnen de gezinsleden zich laten ondersteunen door hun sociaal netwerk, door een buurt- of wijkteam of andere betrokken hulpverleners.
Wat zet je in het plan? En wat niet? Hoe uitgebreid moet het zijn? Om je te helpen is er een format Veiligheidsplan beschikbaar.